top of page

Kálmán István

1882-1962

Kálmán Imre

1912-1999

Kálmán István

1944-     

Kálmán Attila

1975-    

FEJEZETEK EGY ASZTALOS DINASZTIA ÉLETÉBŐL

Kálmán István 1884-ben született Zsarnócán. 1908-ban, az asztalosmunka kitanulása után érkezett Újpestre, ahol összeismerkedett későbbi feleségével, Czibók Annával. 1912-ben kibéreltek egy újpesti, Anonymus utcai szuterént, ahol egyetlen gyalupaddal és néhány kéziszerszámmal indult el a vállalkozás. Ezt követően fokozatosan szerezték be a szerszámokat és kellékeket. 1913-ban az üzem már hivatalos iparengedéllyel működött.

Az első világháború markánsan beavatkozott a család és a műhely életébe. Kálmán István a világháború alatt végig katona volt. Szibériai hadifogságba esett. Ezen idő alatt felesége tartotta fenn a műhelyt, őrizte a szerszámokat és a félkész bútorokat, hogy ha férje valaha hazaérkezik, folytathassa a munkát. Istvánnak 1918-ban több kísérlet után sikerült megszöknie és hazatérnie. Megkezdte az asztalos üzem fejlesztését, így az asztalosműhely rövid időn belül virágzásnak indult. Egy évtizeddel később a mester már tíz segéddel és számos inassal dolgozott. Ebben az időben kitűnő minőségű stíl- és stilizált bútorokat készítettek az üzemben.

A fafeldolgozás és a műbútorasztalos-mesterség hosszú távú boldogulást ígért a családnak, apáról fiúra szállt, Kálmán Imre vette át a stafétabotot. Az 1940-es évek elejére a Kálmán Bútorüzem meghaladta minden korábbi eredményét. Ám a II. világháború utáni államosítás miatt a műhely erősen lecsökkentett területen a túlélésre próbált berendezkedni. A fiatal mester rövid ideig egy szövetkezetben dolgozott, majd önálló kisiparosként.

 

A visszafejlesztett üzemben - a korlátozott lehetőségek ellenére - Kálmán Imre elnyerte a Jó minőségért jelvényt,  a Kiváló tanuló neveléséért járó oklevelet, valamint az Ipar Kiváló Mestere címet.

 

A neves szakembert az újpesti KIOSZ vezetőségi tagjává, valamint a budapesti mestervizsga-bizottság tagjává választották.

Kálmán István – a harmadik generáció tagjaként – szinte a műhelyben nőtt fel. folytatva a szakmát előbb faipari technikusi végzettséget szerzett, majd Sopronban faipari mérnökként szerzett oklevelet, később a műegyetemen mérnöktanárként diplomázott. A Deák utcai üzem 1980-as szanálásáig különböző állami vállalatoknál dolgozott, majd megpróbálta feltámasztani a Kálmán-céget, új műhelyhez jutott.

 

Ez utóbbi helyiségben egyedi tervezésű bútorok és lakberendezési tárgyak készültek. A rendszerváltozást követően a tulajdonos úgy döntött, hogy cégét kiegészítve kereskedelmi egységet hoz létre. 1992-ben, az újpesti Nádor utcában megnyitott a bútor- és kellékszaküzlet, ami egészen 2018-ig üzemelt.

 

Az üzletet Kálmán István felesége, Oszter Judit vezette, aki ugyancsak faipari mérnökként végzett. 1995-ben megalakították a Kálmán Bútoripari Kft-t, majd Rákospalotán, a Szentmihályi úton bemutatótermet és irodákat nyitottak.

Ezen a bázison azóta is számos szolgáltatással - köztük bútor- és faipari felületkezelés-, ragasztás- és csiszolástechnikával, valamint szakszervizzel foglalkoznak.  Ma már számos nyugat európai cég kizárólagos magyarországi képviselői.

1997-ben Aradon bejegyezték a Kálmán-cég romániai kft-jét is.

 

Kálmán István őrizte a megteremtett szakmai tekintélyt.  A Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, valamint a budapesti mestervizsga-bizottság elnökeként és a Kereskedelmi és Iparkamara faipari osztályának vezetőségi tagjaként aktívan részt vett a faipar szakmai szervezeti életében.

Kálmán István fia, Kálmán Attila, a dinasztia negyedik generációjának képviselője, a Kozma Lajos Faipari Technikum elvégzése után 1999-ben szerzett okleveles faipari mérnöki diplomát Sopronban. Ezután kapcsolódott be a családi vállalkozás munkájába, miközben mérnök közgazdász képzésen is tanult. Közgazdász nővére, Kálmán Flóra, néhány éves nagyvállalati gyakorlat után, 2001-ben csatlakozott a céghez.

A 2000-es években újabb területbővítés következett: irodákat, csiszolószalag-végtelenítő műhelyt hoztak létre Rákospalotán, a Népfelkelő utcában egy romos ház felújításával, ahol a cég és a család is tovább gyarapodhatott.
Ezen évek alatt a portfólió is tovább bővült. A meglévő feladatok mellett melegburkolatok forgalmazásába és kivitelezésébe kezdtek. Számos lakás és családi ház tulajdonosa köszönheti fa parkettáját a Kálmán kft kivitelezőinek.

2009-ben Kálmán István átadta a stafétabotot fiának. Innentől kezdve Kálmán Attila irányította a Kálmán Bútoripari Kft-t, édesapja a háttérből segítette a munkát.
Ebben az időszakban Kálmán Attila feleségével, Sáfár Ceciliával (szintén faipari mérnök) együtt egy fiatal csapat része lettek. Társaik a technikumból és a Soproni Egyetem padsoraiból álltak össze. Így született meg a Loft Interior brand. Gyorsan váltak összetartó, felkészült csapattá, számos munkatársuk lett, akik szintén szenvedéllyel végzik szakmákjukat.


2013-ban a cég 100 éves fennállásának ünneplésével a Kft arculatváltáson esett át, modernebb, letisztultabb logót kapott, a Szentmihályi úti épület belseje felújításra került.
Munkássága megkoronázásaként Kálmán István többek között megkapta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által adományozott Aranygyűrű kitüntetést.


A 2010-es évek végén megvásárolták a Szentmihályi út 56. alatt található telket, amelyen állami támogatásból létrehozott új beruházás kezdődött, hogy immár saját bútor és padló bemutatóteremmel rendelkezzenek.
Kálmán Attila édesapjához hasonlóan sok szerepet vállal a magyar faipar életében: elnökségi tagja a Magyar Bútor- és Faipari Szövetségnek, támogatja a feltörekvő fiatal szakemberek boldogulását, szakmai előadásokat, oktatásokat tart.
Fokról fokra épül a vállalkozás, a bemutatóterem átadásra került. Több száz projekttel a hátuk mögött a csapat tagjai összhangban a piac igényeivel fejlesztik a céget nyitva hagyva a kaput a következő generáció számára.

Kalman-Istvan-BKIKaranygyuru-2015-IMG_7294-450.jpeg
bottom of page